20 maj 2015

Om hästar och inredning

Om hästar och inredning hos oss handlar reportaget i nättidningen Cheval nr 4/15. Här hittar du tidningen online.





17 maj 2015

Något jag längtat efter länge

Här är anledningen till hålet i min kassa, men det var det värt! Pappa hjälpte mig att hitta ett gråmålat slagbord och nu står det i vårt kök. Det är ommålat flera gånger, originalfärgen ligger där under och är jättesvår att komma åt. Jag har skurat med såpa, jag har försökt ta bort de övre lagren med skrapa och kniv, men det ger inte med sig som jag hade hoppats på. Det syns inte på dessa bilder, men färgen på klaffarna är ganska tjock, korvig och lite sandig, det är inte alls den lena linoljeytan som jag hade önskat, så jag kommer ta bort färgen där och måla om (jadå, det kommer bli i tunna lager och jag ska självklart låta träet komma fram emellanåt). Såhär på bilderna ser det ut som att det inte behövs, men ja, då har det lurat er, haha! Underredet ska jag inte göra något åt. Bordet har dubbla slag som öppnas inifrån och ut (istället för det vanligare utifrån och in) och är från slutet av 1700-talet. Ä-l-s-k-a-r det!







15 maj 2015

Tusenårig arkitektur

Innan vår vistelse på Thorskogs slott åkte vi förbi Gudhems kloster utanför Falköping. Har ni läst böckerna om Arn, vet ni att det är där hans Cecilia sitter inlåst i 20 år under sträng bevakning. Klostret grundades på 1160-talet. Det är ett av Sveriges första kloster, efter Vreta Kloster (grundat år 1100) och Alvastra Kloster (grundat 1143) och anslöts på 1200-talet till Cistercienserorden.

Jag blir otroligt fascinerad över de fina stenarbetena, och vem kan motstå en valvbåge?







12 maj 2015

Morning has broken

Det är väldigt lätt att bli lite tårögd och tänka på "Morning has broken" när det blir en morgon som den här... speciellt när man tar de där tjugo, trettio stegen över gårdsplanen och in i stallet och möter ett litet nyfött föl som gnäggar lågt.


Morning has broken, like the first morning

Blackbird has spoken, like the first bird
Praise for the singing, praise for the morning
Praise for the springing fresh from the word

Sweet the rain’s new fall, sunlit from heaven

Like the first dewfall, on the first grass
Praise for the sweetness of the wet garden
Sprung in completeness where his feet pass

Mine is the sunlight, mine is the morning

Born of the one light, Eden saw play
Praise with elation, praise every morning
God’s recreation of the new day

(Text av Eleanor Farjeon, 1931, till gaelisk folkmelodi)


Litet isabellfärgat stoföl, som vi ännu inte döpt, här 15 timmar gammal.

Det här var vårt andra föl för året och nu är fölningarna över. Inga fler nätter jag behöver vakna och kolla på monitorn hur det är i boxen, men inte heller fler nätter jag tassar under stjärnorna och det enda som hörs är grusets krasande under skorna. Vi har två fina, friska föl i stallet nu och både jag och stona är omåttligt stolta. Och "Morning has broken" far genom huvudet igen.

10 maj 2015

Slottshelg på Thorskogs slott

Förra helgen var vi bortskämda rejält, då bodde vi på Thorskogs slott och mådde som kungar! Maten och vinerna var nog de bästa jag smakat på, en helt fantastisk upplevelse. Det började med afternoon tea när vi kom dit på eftermiddagen, sedan hann vi bara vila en liten stund (kändes det som) i vårt gemak på tredje våningen innan det var dags för fördrink i en salong och sedan en femrättersmeny i matsalen. Jag lyckades inte få ner något kaffe efter det, men S tog en kopp och vi satt i 1700-talskällaren av tegel. På morgonen njöt vi av det digra frukostbordet innan vi promenerade i den engelska parken, som omger slottet. Några magnoliaträd blommade helt förtrollande, och sedan fanns det en massa andra träd som också var väldigt vackra, men som jag inte vet namnet på...











04 maj 2015

Tips om antikaffär

Lämnar endast ett snabbt litet inlägg. Vi har varit iväg på hotellweekend och strosat på loppisar och jag måste bara tipsa om antikaffären Antikladan som finns strax utanför Lilla Edet vid E45:an. De har öppet alla lör- och söndagar kl 12-17 året runt. Väl värt ett besök! Oändligt stort och många rum att gå igenom – man hittade ständigt nya – och priserna ligger väldigt bra till. Men det som gjorde mig alldeles såld på den här affären är att det är grupperat och sorterat så bra. Till exempel ett rum med bara gråvita möbler, en avdelning för 50-talsstil osv. Även inom rummen är det välordnat, i porslinshyllorna stod t ex allt gult porslin för sig, sedan rött, blått osv – det ger kunderna väldigt bra översikt! Jag som inte är så inne på retrostuket kunde smidigt och lätt hoppa över dessa avdelningar utan att känna att jag missade Det Optimala Fyndet. 

Vad jag handlade? Konstigt nog blev det inte så mycket, men jag fyndade nysilverbestick med snäckmönstret för endast 8 kr/del och några extra delar till en gammal servis med jaktmotiv som vi har ärvt. Att jag inte shoppade loss mer beror på att jag har fått tag på något jag längtat efter länge, precis innan helgen… men det får jag visa en annan gång!

(Bilden är lånad från nätet.)