29 maj 2010

Kobjällra och mjölkflaska

Har så söta små saker på min tallrikshylla i köket... liten minipatentflaska från Ib Laursen köpt hos Violas romantiska ting (perfekt till mjölken på sommarens kommande utflykter och picknickar!), kobjällra gratisfyndad förra helgen, pressglasskål från Miljögården. Kronan (som enbart syns på den högra bilden) är köpt för flera år sedan hos Klockaregårdens trädgårdsbutik.
.

27 maj 2010

Skönt grönt

Tjolahopp, så var det snart helg igen. Tänkte visa mina urfina burkar som jag köpte hos Violas romantiska ting i söndags. Jag rekommenderar er ett besök i hennes söta och mycket charmiga gårdsbutik som ligger i ett 1700-talshus på deras gård. Jag kunde inte åka därifrån utan burkarna! Sedan passar de lika bra för timjan och basilika som för kaffe och socker...
.

.
Den vita skålen som basilikan står i, är fyndet från pingstaftonen. Skålen blev som ny efter en disk (helt ärligt tror jag inte den hade fått sig en rejäl disk så ofta i det hemmet... det var ganska smutsigt och lortigt överallt, om man säger så...)
.

.
Här ser ni min ena tallrikshylla med vitt och krämfärgat porslin i bakgrunden. Det passade så fint ihop med det gröna, sköna. Önskar alla en trevlig helg!

25 maj 2010

Ögongodis

Jag har inte hunnit ta bilder och visa på det jag egentligen skulle lägga ut, så istället blir det lite mer vackert ögongodis. Det är Helena Skarp och Mari Eriksson som gjort detta reportage, hämtat från Sköna hem.
.

.

.

.

.

.

.

.

.
Precis som jag skrev om i förra inspirationsinlägget så får jag nu massor av sommarkänsla och vill skrubba, rensa, feja, öppna fönster och gå barfota! Typiskt att helgens sommarvärme försvann.
.
Det är ganska många som undrar när reportaget om vårt hus kommer i Lantliv. Det gjordes ju i augusti förra året, så det borde ju komma ut i något nummer snart, men jag vet inte vilket... Vad konstigt det kommer bli att se sitt hus i tryck! Dessutom har vi ändrat om rätt så mycket så det är ju inte samma inredning längre. Nya möbler (ja, alltså nya gamla möbler!), lite ommålat etc. Men så tror jag det är för alla, hemmet ändras ju hela tiden.

22 maj 2010

Fyndat på pingstafton

Man ska inte förakta små sår och fattiga vänner, eller hur är det man säger? Man ska inte förakta anspråkslösa blocketannonser heller. Idag har jag fyndat vrålmycket, från ett gammalt hus på landet som skulle tömmas på inventarier. Vad tror ni jag gav för allting på bilden nedan?
.

.
Jag fick allt gratis! Det var bara att plocka... och inte var det långt bort heller, bara på andra sidan stan. Jag ska räkna upp allt "fint" jag hittade (familjen som röjde i huset var bara glada över att bli av med "skiten"): en hylla (eller låda?), en rotkorg, ett vitt tvättfat (med lite nagg, men jag tänkte ha det som fågelbad så det gör inte så mycket) och en vit bålskål (utan nagg), en zinkhink och ett antal bleckplåtsmått, ca 20 julgransljusklämmor, ett halvmåneformat fönster med spröjs och glas i, en kvadratisk fönsterbåge, fyra trerutiga fönsterbågar, en rakspegel (utan spegel) med fint krön, en nyrokokospegel helt i original dock med en skada på överstycket, två knoppbrädor, ett litet vitt avlastningsbord med hylla och låda, två gamla läster, två halvkilosvikter från 1860-talet, en uppsättning skolböcker i matematik, rättstavning och geografi från 1920-talet, ett träämbar och en karmpinnstol. Mer fick jag inte plats med i bilen! Hade jag vetat att det var detta som dolde sig bakom den fåordiga texten "gamla möbler bortskänkes" så hade jag kört dit med släp!
.

.

.
Det var jag och två andra tjejer som nappat på annonsen och det komiska var att vi efter en stund kom fram till att en av de andra tjejerna läste min blogg. Bloggvärlden är liten. Eller Småland är litet. Eller så är det bara en liten skara riktiga nördar som läser blocketannonser om gamla möbler som bortskänkes och far iväg en pingstaftons morgon!

Det blev en hel del skurande av gamla skitiga möbler idag. Det lilla vita bordet fick direkt åka upp till Matildas rum där det passade jättefint. Karmstolen hade värdelösa ben, så de monterades bort. Vår plan är att sätta dit ben från en annan pinnstol. Under stolen satt det en skrift om att stolen varit "skrifbordsstol åt Fredric Kugelberg å Ekeberg 1867-1892, egdes därefter av hans son Brors och från den 8/8 1921 i den förres sonson Ingemars ägo". Så roligt det är att hitta sådana meddelanden! Tanken är att den ska bli skrivbordsstol åt mig, men då går det åt ett par stadigare ben först!
.
Ja, det var min fynddag. Nu lär jag väl inte kunna matcha det här under hela sommaren, misstänker jag. Hoppas ni har en bra pingsthelg i det fina vädret. Imorgon ska jag iväg och göra ett reportage till, vilken lycka att få åka just nu när grönskan är som vackrast och alla fruktträd blommar! Jag hoppas det blir urfint!

20 maj 2010

Vårt nya badrum, del 2

Här kommer som utlovat lite mer detaljbilder från vårt badrum. Då väggar och tak är vita har jag medvetet valt detaljer i lite mer dova och "smutsiga" färger.
.
.
Handgjord ingefärs- och fikontvål på litet loppisfyndat nysilverfat på tvättställskanten.
.

.
Nytillverkad krokbräda från Me and my home. Handduk från Hemtex serie Living i precis den nyans jag ville ha... Påse med rosenknoppar från Madame Petite.
.
.
Den gamla hyllan från pappas antikaffär var i mörkbetsad ek, jag målade om den i en egenblandad grå färg med mycket grönt färgpigment och slipade sedan fram både den mörka ekfärgen och den vita grundfärgen. Är nöjd med mig själv!
.

.
På hyllan står en antik fransk trådkorg med tvålar i, rostig och fin! Mmmm, jag är en tvåloman... kan inte låta bli att köpa härliga handgjorda tvålar, inslagna i vackert papper...
.
.
Toapappersförvaring i trådkorg från House Doctor, köpt hos Julias vita drömmar.
.

.
Sist men inte minst, detalj av låset på badrumsdörren. Jag är så förtjust i färgen på den! Jag ska nog ha kvar originalfärgen (denna) på utsidan av dörren. Insidan av dörren är dock målad i en smutsvit färg som inte ser snygg ut, så den ska jag måla över vid tillfälle. Tack snälla Karin för rådet att "våga vägra måla över"!

19 maj 2010

Vårt nya badrum, del 1

Nu äntligen har vi "flyttat in" i vårt nya badrum! Visar några översiktsbilder idag, så kommer mer detaljbilder i nästa inlägg... Som vanligt när vi inreder blir det en mix av gammalt och nytt, dyrt och billigt, fina gatan och man-tager-vad-man-haver. På väggarna och i taket vitmålad pärlspont, på väggen vid badkaret italienskt kakel (vitt "buckligt" 15x15 cm) och på golvet i hela rummet klinker (gråbrunt 15x15 cm) från vår lokala kakelbutik.
.

.
Gammal spegeldörr, spegel och hylla. Toalett från Ifö, toapappershållare från Ikea. Ser ni hur härligt gammalt glas det är i spegeln, liksom lite vågigt? Först var jag skeptisk till hur det skulle gå att ha en gammal spegel och spegla sig i, men det fungerar utmärkt!
.

.
Hörnskåp från Blocket som passade precis i hörnet bakom dörren (och det var redan vitmålat också!), handfat från Svedbergs, lampa från Ikea, tvättställsblandare från Nacka byggnadsvård.
.
.
Badkar från Westerbergs, pall från loppis, handduk från Hemtex, taklampa från Ikea.
.
Jag har inte hunnit redigera bilderna så mycket. Tog bilderna igår kväll, och det blir rätt så mörkt då badrummet vetter mot norr. Jag tycker ändå att rummet känns ljust och vi är så glada för det. Det saknas ännu lite detaljer som jag ska komplettera med, men på det hela taget är det klart, hurra!
.
Ha en fortsatt trevlig vecka!

18 maj 2010

Sommarkänsla

På Sköna hems sida hittade jag bilder från det här vackra sommarhuset på Gotland. Vad det utstrålar sommarstämning! Sommarkänsla får man nämligen av att slänga bort dukar, gardiner, stolsdynor och mattor om du frågar mig... och låta det vara okomplicerat. Ta in vilda blommor. De vackraste buketterna tycker jag blir de man plockar i dikeskanten, med t ex hundkex, klöver, hallonkvistar, förgätmigej. Eller varför inte bara bryta en kvist med blommande körsbärs- eller äppelblom, nu när det är den tiden? Så enkelt - men så vackert! Möblerna ska också vara simpla, som i det här fallet med ett gammalt klaffbord längs väggen, en pall till soffbord och ett trädgårdsbord framför fönstret. Å vad jag längtar efter mer värme och grönska, så jag också kan göra mer somrigt i mitt hus, låta dörrarna vara öppna och kunna gå barfota!
.

.


.
Huset på bilden är ett stenhus med putsade väggar. I mitt nästa liv ska jag inte bo i ett rött litet torp som jag gör nu, då ska jag ha ett stenhus!

17 maj 2010

Ljuvt

Igår var jag och Lotta och gjorde ett reportage hos Anna med bloggen Ljuva lantliv. Vilken upplevelse! Anna och hennes man bodde helt underbart och hade den mest fantastiska atmosfär i sitt hus och sin trädgård. Vi var helt överväldigade både jag och Lotta, och hade kunnat tänka oss att flytta in vilken sekund som helst. Tusen tack Anna och Rickard för att ni tog emot oss, bjöd på god mat och visade ert hem med stort tålamod!
.
Anna hade de vackraste patinerade lerkrukorna… jag blev så sugen på det jag med. Innan har jag tyckt att lerkrukor, även de med mossa och avlagringar (som alla andra har avgudat en lång tid), inte har varit min grej riktigt. Nu vände jag på en femöring! Att Anna har fingertoppskänsla för det här med blommor och att arrangera vackert är ingen tvekan. Hon hade det också så fint i sina fönster hemma så nu måste jag också handla på mig en massa pelargoner (”konstiga” sorter helst, som äggskalsprickiga eller flikiga stjärnpelargoner). Jag försökte redan hitta något roligt på Plantagen på lunchen idag, men kammade noll. Får nog satsa på de lite ”finare” butikerna.
.

(Bilden har jag lånat från bloggen Ljuva lantliv.)
.
Men åter till krukorna. Har sökt efter tips på hur man kan skapa den här patinan själv och hittade följande förslag:
  • Svampa på vattenlöslig färg
  • Pensla på filmjölk
  • Gräva ner hela krukan
  • Mortla mossa och blanda med filmjölk och stryka på (jord eller torv kan man enligt andra också prova med)

Är det någon som har provat någon av dessa metoder, och är någon bättre än de andra? De lerkrukor jag har idag har flera år på nacken men de har inte fått någon fin patina genom att stå i mitt krukförråd. Bara spindelväv har liksom adderats... *ler*

12 maj 2010

Ahhhh, så trist fortsättning

Måste bara skriva ett inlägg över besvikelsen och sorgen. Smilla fölade i måndags, vi var med, men fölungen gick inte att rädda. Han hade fått syrebrist i magen eller under fölningen. Han kom ut, andades inte, Sven lyckades få honom att andas igen efter en halvtimmes blåsande... vi masserade, värmde honom... ringde veterinär och djursjukhus... men han kunde aldrig resa sig och han åt inte heller (i nappflaska). Så tyvärr fick veterinären komma ut och avliva honom efter fyra timmar. Nu har jag sagt adjö till två hästar på nio dagar, det är så himla sorgligt. Samtidigt är jag glad över att vi var hemma och gjorde allt vi kunde, hade vi hittat honom död i hagen hade vi aldrig kunnat gissa att han varit skadad redan innan födseln för han var helt färdigutvecklad (så stor och fin), då hade jag nog trott att han dött för att något gått fel och vi inte var där och kunde hjälpa till. [Och det var nog världens längsta och mest invecklade mening, känner jag, men jag orkar inte skriva om den...]
.
Usch ja, nu gäller det att ta nya tag.

10 maj 2010

Det växer

Knoppigt i regnet... min rabatt framför huset just nu. I den här vinkeln så syntes inte ogräset *fniss*!
.

.
Idag är jag hemma med två snuviga barn som har däckat i varsin soffa... ingen rolig start på veckan.

09 maj 2010

Inget är som väntans tider?

Jaha, då har en hel vecka gått och vi har väntat på fölungen, som inte kommit, och på skönt vårväder, som inte har kommit det heller. I fredags stormade det här, igår regnade det och var bara två plusgrader, bättre väder kan man ju önska sig när det är maj! Jag tror Smilla "kniper" om fölungen till solen visar sig igen. Jag hoppas det blir snart, för jag börjar bli trött över att vaka på nätterna! (Jag är naturligtvis inte vaken hela nätterna, men kollar nog med 1½ timmes mellanrum på monitorn hur det står till i stallet tack vare kameraövervakningen.)
.

.

.
Igår fick vi tända ljus och elda i kakelugnen för det var så ruggigt. Det här vackra ljuset fick jag av Katinka med butiken och bloggen Blandet-Landhandel när hon hälsade på här i påskas. Det doftar underbart! Jag skulle vilja handla alla varianter av det här ljuset från Munkholm, för att inte tala om tvålarna som också görs där. "Fatet" är en gammal fransk pajform, köpt på Madame Petite, vasen i fattigmanssilver är nytillverkad.

05 maj 2010

Gatsten

Nu ska vi snart sätta igång och kämpa med trädgården och göra den fin. Jag bävar lite, men det blir nog bra. Vi har så himla dåligt utgångsläge så jag har svårt att tro att slutresultatet skulle bli sämre i alla fall. Tyvärr är jag inte särskilt bra på trädgårdsarbete, alla trädgårdsgener tycks ha gått till mina systrar. Mina kryckiga leder är inte heller det bästa att kombinera ihop med tungt grävarbete, men lite får man ju offra sig…
.
Igår hämtade vi gatsten som vi ska ha i trädgården, som kant mellan grusgångarna och gräsmattan. Efter att ha köpt hem provexemplar av diverse marksten i betong, så kunde vi bara konstatera att gatsten i granit harmonierar bätre med vårt gamla torp på granitgrund, med granittrappa och granitsingelgångar. Vi hade turen att hitta begagnad gatsten på Blocket inte särskilt långt från oss, till överkomligt pris, så då var det ingen tvekan längre.
.
Hittade dessa idéer med gatsten inblandat på något sätt när jag sökte inspiration på nätet. Nu kommer jag tyvärr inte ihåg var jag hittade bilderna, så jag hoppas inte någon blir förnärmad för att jag lånat utan att ha frågat först...
.ar jag hittade dem, så jag hoppas inte någon blir förnärmad för att jag lånat utan att fråga…
.
Det här är drömuteplatsen! Tänk att få ha en sådan här vacker stencirkel! Vi ska bara lägga gatstenen som kantsten, varken tid eller ork eller plånbok tillåter oss just nu att ge oss på ett sådant här projekt...
.

.
Att göra en fyrdelad köksträdgård skulle också vara fint!

03 maj 2010

Penséer i såsen...

Den här lilla penséen "blev över" när jag hade satt några plantor i krukor utomhus. Den fick bo inne i såssnipan istället...
.

.
Min häst Lili fick lämna jordelivet igår och det var väldigt lätt att hålla sig för skratt, dagen kändes evighetslång och tung. Vi behöver lite positiva händelser som muntrar upp nu, så jag hoppas Smilla (det andra stoet) kan få sin lilla fölis den här veckan...