27 februari 2008

Utmärkelse och badkar

Jag har fått en utmärkelse av Karin Lindström med bloggen med samma namn. Gulliga Karin startade sin blogg i januari i år och hon bor på landet i ett gammalt hus, precis som jag. Jag tycker jag har "känt" Karin längre än så, det beror på att hennes hem visades i Allt i Hemmet för flera år sedan. Det var ett jättefint reportage och jag har det sparat i mina pärmar med hem att inspireras av. Ni som inte läst det reportaget får genast kila över till Karin och kolla på hennes blogg! STORT TACK KARIN för att jag fick utmärkelsen, och för dina alltid trevliga, omtänksamma kommentarer här hos mig! Jag känner mig väldigt hedrad!



Jag tänkte jag skulle sända utmärkelsen vidare till tre andra rätt så nya bloggar:
  • Miafialottan, med bloggen med samma namn, en tjej som verkligen kan det här med sömnad! Hon fixar och donar och det blir så himla fint. Jag hoppas allt går vägen med ert husköp nu, och att bebisen tittar ut snart!
  • Mia, med bloggen My Shabby Chic House, som liksom jag strävar mot ett vitare hem. Mia är nog duktigare än jag... Här serveras man alltid trevliga inlägg och mycket före-efter-bilder, som jag gillar.
  • Hanna, med bloggen Hannas form, där du kan se de mest fantastiska foton. Hanna är otroligt stilsäker och hon knäpper enormt vackra foton. Jag blir alltid väldigt inspirerad att jaga motiv med kameran efter ett besök där. Hoppas du vet att jag tänker på dig!
Så över till något helt annat. Jag tror jag börjat komma in i mina vanliga gängor igen, för igår kväll skickade jag ut min man med hästsläp efter bilen att hämta hem ett badkar jag köpt på Blocket. Han muttrade något över att det är livsfarligt att ha en fru hemma som har all tid i världen (nåja...) att sitta på Blocket och shoppa. Han kom dock hem betydligt mer nöjd, för det var precis ett sådant badkar vi hade tänkt köpa till det nya badrummet i utbyggnaden. Modellen Victoria från Westerbergs, som ny kostar 12.000 kr, det vi köpte var i stort sett oanvänt och vi fick det för 5.000 kr. Och vips så hade man sparat 7.000 kr... förstår inte varför han klagar?

24 februari 2008

Ettårsjubileum



Idag är det exakt ett år sedan jag började blogga, och det tänkte jag uppmärksamma med ett inlägg. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tänka mig att min blogg skulle intressera några andra, jag startade mest för att samla på mig idéer, länkar och inspirerande bilder. Under det här året så har väl den inriktningen ändrats lite, då jag har visat lite mer bilder från hur vi bor eftersom det faktiskt är några stycken här inne och läser... ;-)

Jag vill än en gång passa på att säga att det är otroligt kul att se hur besöksräknaren tickar på och jag blir glad för varje kommentar ni lämnar! Jag har "mött" (eller vad säger man?) så många trevliga, positiva, generösa och kreativa personer genom bloggandet, och ni ger mig väldigt mycket. I början var jag så förvånad över att det fanns inredningsgalningar där ute med exakt samma smak som jag, och att ni bloggande om det, nu vet jag att vi är en rätt stor skara - som ständigt växer - och jag tycker det är jättekul! (Vilket får en att undra; vad gjorde man egentligen före man hade internettillgång?)

Hoppas att ni har haft en skön helg allihopa (det har vi, M sover väldigt mycket och är en väldigt nöjd och glad bebis!). Lägger in bilder på vad som står på soffbordet just nu. Videkissarna är lika mjuka som M:s hår...

Tack så mycket för era lyckönskningar till M, det värmer i hjärtat!

22 februari 2008

Hon är här!!!!!


Japp, nu har hon kommit, vår lilla Matilda! I måndags kväll gick vattnet, men sedan hände inget under tisdagen trots värkstimulerande dropp hela dagen, fick sova natten till onsdagen och så provades en annan igångsättningsmetod (gel) på onsdag morgon och då gick det undan. Från noll till hundra på rekordtid - hon föddes två timmar senare!

Jag som hade trott hon skulle vara ganska liten, eftersom tiden ju inte är inne än, blev rätt förvånad när hon matchade storebrorsans mått; 51 cm lång och 3345 g (15 g mer än brorsan, som ändå föddes i v 40+2).

Allt gick bra, vi mår bra allihopa och försöker nu landa i den nya tillvaron. J är den mest perfekta storebrodern! Själv känner jag att det är stor skillnad på att bli mamma igen mot att bli mamma för första gången, även om man är lite tafatt än så känns det som att vissa metoder och grepp sitter i ryggmärgen.

Tusen tack för alla kommentarer på mina efterlysningar, jag ska återkomma mer till dem lite senare... nu blir det nog mest Matilda-prioritering ett tag framöver!

Kram från en mycket lycklig Kristin

18 februari 2008

Efterlysning!

Idag skulle jag behöva er hjälp med två saker! Jag undrar om ni vet någonstans (på nätet) där man kan beställa bokstäver i järn eller annan metall? Jag har förstått att Årstiden i Stockholm säljer rostiga bokstäver - de har synts i någon tidning, men jag kommer inte till Stockholm inom överskådlig framtid och de säljer ju inte heller via nätet (vad jag vet). Har försökt hitta i nätbutiker men inte lyckats... det närmaste jag har kommit är de bokstäver i trä som Country by mail säljer - och det är ju som sagt inte metall...

Den andra saken jag undrar över är om det är någon som har erfarenhet av att måla en Tripp Trapp-stol? Vi köpte en sådan i björk när J var liten, men jag var aldrig riktigt nöjd med att den var lackad och i trä, mot slutet så hade jag stor lust att måla den vit men orkade aldrig. Nu har ju problemet aktualiserats lite, stolen kommer behövas igen i sommar. Den ska definitiv bli vit nu! Hur gör man - måste man matta lacken först, eller kan man bara måla rakt över? Jag har inte gett mig på något lackat förut...

Tips mottages tacksamt! Ha en bra vecka!!!

PS: Hade egentligen en tredje efterlysning, men det är väl ingen idé att fråga om någon har lust att komma hit och putsa mina fönster???

17 februari 2008

Vitt porslin i olika former

Idag har jag tagit lite bilder på vitt porslin/keramik som finns här hemma. Jag har en förkärlek för det, och framförallt sådant med pärlkant eller reliefer. Jag gjorde bilderna lite mindre än vanligt men de går att klicka på för att se i större version.

Från köket:
Ägghållare fyndad på Tradera, vit spillkum från 1800-talet som jag haft "hur länge som helst", latteskål med körsbärstomater - kostade en guldtia på loppis och sist en lite gräddsnipa som Indiska sålde för massvis med år sedan.






För blomster:
Små vita vaser fyndade på rea, en Tiarakruka från Rörstrand, ny vas från Gustavsberg, loppiskruka med reliefmönster som påminner lite om Waldemarsudde-krukorna.





Från vardagsrummet:
Detalj från vår vita vackra kakelugn, fruktfat från Indiska.

15 februari 2008

Uppdatering av köksstolar

Först vill jag passa på att tacka er alla för alla hjärtans dag-hälsningarna! TUSEN TACK!!!

Tårtan blev jättegod (inte undra på med alla dess kalorier), här följer recept på den som vill prova själv.



VIT CHOKLADMOUSSETÅRTA
(8 bitar)

Botten:
300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Fyllning:
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör (t ex cointreau)

Garnering:
2-3 passionsfrukter

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan, rör ner ägg och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt den kallna, skär loss den från formen och diska och torka formen innan du lägger tillbaka kakan igen.

Vispa grädden. Smält chokladen. Vispa upp äggulorna i en stor bunke. Rör ner chokladen i äggulorna under kraftig omrörning, tillsätt sedan likören (jag tog saft av en halv apelsin istället för att göra den "barnvänlig") och sist grädden. Bred ut moussen över kakan. Täck med plastfilm och ställ i frysen i minst 3 h.

Inför serveringen; dela och skrapa ur passionsfrukterna över tårtan. Låt den stå ca 30 minuter innan den serveras.

~

Så till något helt annat. Jag fick färdigt de gamla äppletstolarna till köket igår i och med att jag klädde om sitsarna. De blev ganska bra, tycker jag, det är smidigt med löstagbara sitsar där man enkelt kan byta tyget om man skulle tröttna eller om det är för smutsigt. Just nu sitter det oblekt linne på sitsarna, tyckte det var vackert till den matta vita färgen.









Nu ska jag sätta mig i soffan med en bit av gårdagens tårta och den nya Lantliv som kom idag. Ha en skön helg - jag tycker veckan gått snabbt, det känns inte som om det var länge sedan alls jag önskade detsamma förra fredagen!

14 februari 2008

Alla hjärtans dag

Hej alla!

Vill önska er en riktigt trevlig och fin alla hjärtans dag! Här skiner solen idag, och genast åker humöret upp på topp. Jag hoppas ni också får lite sol på er idag!

Nu ska jag gå ner till köket och baka en vit chokladmoussetårta, som vi ska mumsa i oss i eftermiddag. Ni blir bjudna på en söt cupcake så länge (bilden är hämtad från någon amerikansk site som jag inte minns namnet på längre)



Tack för alla snälla kommentarer på de två sista inläggen, jag har inte svarat er där, men jag ska nu försöka hålla mig på benen de sista dagarna och inte halka omkring här hemma mer! :-)

13 februari 2008

Sovrum och mer vårtecken



Här kommer en bild till på kvistar med blommor, körsbär! Tänk att man faktiskt kan lura dem att slå ut inomhus...

Sedan visar jag några bilder från sovrummet. Vi har ju stökat om där inne nu, så att alla ska få plats. J var dock ganska förvånad över att spjälsängen skulle stå där också, han undrade "Ska bebisen också sova här???". Jag vet inte vad han hade trott, att den skulle få kampera ihop med Speja (hunden) i tvättstugan om nätterna kanske?



I ena hörnet står nu i alla fall en gammal kista som jag ropade in på auktion 2001. Den är så fin i färgen, tycker jag, turkosblå med rödrosa dekor på - helt i original. Det syns lite dåligt på bilden.
Tittar man närmare på dekoren så är fyran i årtalet spegelvänd. Undrar varför det? Jag gissar på att det är för att få det snyggare/mer symmetriskt? I kistan förvaras extra kuddar, täcken och lakan. Den sväljer nästan hur mycket som helst! Lampan på kistan är den jag köpte på Åhléns för några veckor sedan. Korgstolen är från Ikea, och står här mest för att vi ska ha någon avlastningsyta...



Spjälsängen är bäddad med lakan från Nyblom & Kollén, så mjukt och härligt!



Igår gjorde jag en fullständigt idiotisk grej. Jag skulle gå ner för trappan efter att ha suttit framför datorn och kollat på era härliga bloggar, och så snubblade jag när jag hade ett par steg kvar, fråga mig inte hur... Gissa om det gjorde ont att landa på rumpan!!! Dunsade ett par steg, lyckades skrapa upp undersidan på ena armen och ta emot mig med handleden på den andra armen (och eftersom jag är reumatiker och handlederna är mina sämsta leder så gjorde det fruktansvärt ont), idag är jag mer mörbultad än vanligt. Kändes inte alls som att jag behövde detta, jag tycker jag har krämpor så det räcker ändå!!! Nu går jag ytterst försiktigt i trappan - vill inte göra om denna dumhet!

12 februari 2008

Blommor och bebisar

Har ni också sett bilderna som Anne Geddes tar? Jag tycker de är så söta, roliga och annorlunda! Anne Geddes är född i Australien men bor i Nya Zealand. Förutom att hon fotograferar barn sedan 25 år tillbaka, så driver hon även ett kläddesignföretag för barn. Hennes hemsida finns här.









PS: Kan säga att sådär trångt som bebisen har det på första bilden, så känns det i magen nu! ;-)

09 februari 2008

Knoppigt



Har ni också sol? Här skiner solen så där underbart som den bara kan göra i början på året, blekt och värmefattigt, men det är ju ändå som balsam för själen! Jag inspekterade trädgården och plockade in några snödroppar i knopp, och några kvistar med tibast som faktiskt också slagit ut. Helt otroligt tidigt för att vara småländska höglandet! Satte årets första "bukett" i en liten burk som min son hittade tidigare i vintras ute i ett av stenrösena i hagen bakom huset. Tänk att man kan hitta hela, söta glasburkar sådär efter att de slängts bland stenar för åtskilliga decennier sedan!



Blåbärsriset plockade jag in i förra veckan, nu håller det på att slå ut. Skirt och vackert.

Vi påbörjade ett annat projekt idag. S (min man) sandblästrade av lite färg på fyra gamla äppletstolar som vi har haft stående ute i en bod. Tanken är att jag ska måla om dem och klä om sitsarna, och så kan vi ha dessa stolar runt köksbordet sedan. Medan S blästrade på stallplanen så spelade jag och J fotboll, eller rättare sagt, han spelade och jag stod mest still. Ändå gjorde den lilla aktiviteten att jag nu har vrålont. Så klart. Borde jag ju fattat. Men det var det värt. Man kan inte sitta inne och vara stilla en dag som denna.

Tack för era snälla kommentarer på förra inlägget. Det var ju skönt att höra att jag inte helt har tråkat ut er än. Ut med er nu och fortsätt njuta av solen!

08 februari 2008

Att vila ögonen på

Min värld känns mikroskopiskt liten, nu när jag går hemma om dagarna och bara väntar. Det är 20 dagar kvar nu innan bebisen är beräknad (om jag väljer att gå på det datum som sattes på de första tre ultraljuden och inte det som blev vid det stora rutin-ultraljudet, och det väljer jag!). Jag märker att mina inlägg måste te sig mer och mer tråkiga för er som läser, när det egentligen bara handlar om mina krämpor hela tiden. Fokusskifte känns dock hemskt svårt just nu!

Tänkte idag bara visa lite bilder från köket, som ögonen fastnar på när man sitter där just nu.



Silvriga ljusstakar på köksbordet. Att tända ljus vid måltiderna är ju aldrig fel, även om det känns som om man har större behov så här års när det bara är gråväder ute. Till och med en tråkig macka känns roligare att äta till levande ljus! Gillar verkligen det glittriga i ljusstakarna mot det mörka träet i bordsskivan.



En röd liten krukros i fönstret, fint med en färgklick så här års. Ni behöver inte klicka på bilden för att se den i större format, jag vet redan att jag har jättesmutsiga fönster... *ler* men det är inget jag tänker ändra på förrän långt senare i vår!



Den här tavlan hänger i köket just nu, det är ett 1800-talstryck på ett fullblodssto med föl, inköpt på Antikmässan i Älvsjö förra året av min pappa, som gav mig den i julklapp. Jag gillar gamla handkolorerade tryck, har flera olika med fullblodshästar på (eftersom jag är en riktig hästtjej), och så några botaniska. Min pappa tycker hästarna ser sjukligt smala ut på bilderna, men jag försöker förklara att man målade av ett ideal man ville uppnå, nämliga ädla hästar med smala halsar etc. Jag tror inte att de egentligen hade svanhalsar eller jättelånga ryggar...

Jag önskar er en trevlig helg allihopa (hur vore det med lite sol, någon?) och tackar för att det är så många besök här ändå, trots min tråkighet.

07 februari 2008

Istället för alvedon?

Äntligen är vi på bättringsvägen. Idag har inte J haft någon feber, så penicillinet har uppenbart gjort lite nytta för hans stackars öron. Jag känner mig också lite piggare och har inte heller behövt alvedon idag. Vi gjorde en snabbrunda till Ica och köpte lunchmat och tulpaner - det är nästan lika bra som alvedon tror jag, man känner sig lättare till mods när man har några fina vårblommor att titta på. Egentligen var syftet med inköpsresan att hämta ut mitt ex av "Franske fornemmelser" som kommit på posten... Så nu har jag hela eftermiddagen suttit och bläddrat i denna underbara bok, helt i min smak!!! För er som ännu inte har köpt den så vill jag verkligen rekommendera den!

Som vanligt är det hos mig som mest planer för trädgården i januari och februari. Sedan, ju längre våren framskrider, så återfaller jag mer i mitt gamla beteende och inser att jag inte orkar ha en enorm och prunkande trädgård med tanke på skötsel och underhåll och dagliga vattningsrundor. Förra året gjorde vi inte alls något särskilt åt trädgården. Då höll vi på med bygget så halva sidan var ändå byggarbetsplats. Även om inte bygget är klart än så kan vi åtminstone den här säsongen fixa till trädgården lite så den inte behöver se ut som en jättelik sandlåda. Jag tänker mig ett eller ett par lastbilsflak med matjord, ett ton krossad granit till nya gångar och en liten trädgårdsgrävare hyrd över en helg för att få ordning på de största projekten. Vad enkelt det låter när man framställer det så! Jag misstänker att det hela blir en aningen mer komplicerat i verkligheten.

Ett härligt vårtips om man nu inte orkar vänta är det här, att ta in en rabarberknöl och låta den spira inomhus. Visst är det vackert? Bilden är tagen av och hämtad från Hannu Sarenström, och historien om hur han grävde upp den ("För många vintrar sedan vårlängtade jag så mycket,att jag till slut gick ut och hackade upp en rabarberrot mitt i januari") finns att läsa i hans bok "Rimfrost och trädgårdsdrömmar". Nästan samma effekt kan man få om man har kvar några gamla cyklamenplantor från i julas - detta läste jag om i Allt i Hemmet förra året. Man knipsar helt sonika av alla gamla fula blad och halvvissna blommor så att det bara är själva rotknölen kvar av plantan, och sedan vattnar man den och snart kommer nya blad och knoppar fram! Jättesöta att ha i silverbägare eller pressglas för ett vårigt intryck. Mina cyklamen har klarat sig så bra i år så de är inte i behov av någon make over (än), annars hade jag visat bilder på det.

05 februari 2008

Visst kan de!

Såg ni på "Design: Simon & Thomas" igår? De fixade till ett litet skärgårdshus till en dröm i vitt! Tji fick jag, som skrev om att det inte blev vitt om man tog en TV-inredare till hjälp (det inlägget finns här för de som missade det). Jag har hämtat några bilder från TV3:s hemsida från det projektet och visar här. Även om man inte gillar deras stil så tycker jag det är halva behållningen att höra hur de gnabbas, och Simons svengelska är för härlig.





04 februari 2008

Ny vecka och nya baciller

Jaha, då är det ny vecka. Tyvärr nya baciller också. J är hemma med feber, snuva, ont i halsen och ont i öronen. Nu börjar jag tycka vi har haft lite otur och lite väl mycket sjukdagar. Det går åt mycket alvedon i den här familjen! Börjar precis som Miafialottan undra hur det ska gå med nyfödd bebis i den här bacillröran?

Inte för att vi ska åka någonstans nu när J ändå är sjuk, men jag har ingen bil heller de här två dagarna. Gillar inte den känslan när vi bor på landet utan möjlighet att använda kollektivtrafik. S (min man) köpte en ny bil förra veckan (eller ny och ny, ny för oss i alla fall) eftersom han kommer att behöva köra ganska mycket i sitt nya jobb. På väg hem från bilköpet så slutade generatorn att fungera på hans gamla bil. Så himla typiskt! Så nu står hans gamla bil på verkstad och han har min bil till jobbet och först på onsdag kan han åka och hämta den nya bilen så att ordningen återställs.

Åtminstone var det soligt och fint nu på morgonen (nu är det molnigare igen). Jag tycker talgoxarna sjunger vårsånger...! Titta vad som kom fram på min pelargon, den jag visade innan som satte blad så fint. Första pelargonblommorna här i huset! Det finns några vårtecken trots allt...

02 februari 2008

Nästan synd

Nästan synd är det, att stänga ute solen såhär på vintern. Men den står så lågt att det är omöjligt att sitta i våra soffor i vardagsrummet på tidiga eftermiddagarna, man blir helt bländad.


Idag har vi burit in spjälsängen till sovrummet, så nu ska jag bädda och göra i ordning där. Sedan tror jag nästan vi har allt klart inför bebisens ankomst. Nu är det ju inte förrän månadsskiftet feb/mar som den är tänkt att komma, men jag blir allt mindre rörlig så det känns skönt att ha så mycket som möjligt färdigt. Dessutom så verkar läkarna och barnmorskan tro att det kan hända tidigare, i och med alla mina sammandragningar som hållt på så länge. Till och med den berömda BB-väskan är snart färdigpackad. Får se hur det går den här gången, förra gången var jag alldeles för vimsig och uppe i varv för att komma ihåg den, så vi fick åka tillbaka och hämta den! Min man tyckte jag kunde vänta på förlossningen medan han körde tillbaka och hämtade den, men det tyckte inte jag, utan jag hängde med tillbaka. Det tog i alla fall nästan 1 h extra, så lite tidsfördriv var det ju ;-)